+31 - 651 068 949 john@mcrbv.com

KLANTEN AANTREKKEN EN AANSPREKEN

Jammer genoeg zijn er nog veel te veel websites die niet voldoen aan zelfs minimale eisen. Vooral in het MKB.
“Anno 2017 voldoet meer dan 53% van de websites nog altijd niet aan drie minimale eisen.”
(Bron: Media Standaard Survey, MSS, First Quarter 2017)

 

Drie minimale eisen

– de websites moeten zich automatisch aanpassen aan elke schermbreedte; de zogenaamde ‘responsiveness’,
– de url van de domeinnaam moet voorzien zijn van een veiligheidscertificaat; de url begint met https:// in plaats van http://,
– de website moet op een juiste manier zijn aangemeld bij zoekmachines.

Vindbaarheid met badwater weggegooid

Voldoen websites en webshops niet aan die minimale eisen? Dan is de tijd, de moeite en het geld die erin is gestopt allemaal weggegooid. De vindbaarheid is er namelijk van afhankelijk. Je moet sinds begin verleden jaar aan die eisen voldoen om je site in de zoekresultaten de plek te geven die het verdient. Voldoe je er niet aan dan komt jouw site of shop achteraan de resultaten te staan. En dat wil je natuurlijk niet.
Als je een fietsenwinkel in Zeist hebt, dan wil je dat mensen in Zeist en de directe omgeving jouw site of shop vinden in google als ze zoeken op ‘fietsenwinkel’ of een van de merken die je voert, enzovoorts. Dat gebeurt dus niet als je site of shop niet aan die minimale eisen voldoet. Natuurlijk vinden ze je site als ze de naam ervan opgeven als zoekterm. Maar ja, daarvoor moet je al met naam bij hen bekend zijn. En je wilt toch meer klanten en meer sales? Dan zul je ondermeer via zoekmachines en je site of je shop bekender moeten worden zodat meer klanten je weten te vinden.

Aan de slag

De eerste winst is nu wel duidelijk. Zorg dat je site of shop een veiligheidscertificaat krijgt. Je url wordt dan: https://mijnsite.nl in plaats van http://mijnsite.nl.
De volgende stap is ietsje lastiger. Je hebt een nieuwe site of shop nodig. Eentje die ‘responsive’ is. Die zich automatisch aan alle schermen aanpast. En dus net zo aantrekkelijk is voor wie surft op een desktop, een laptop, een tablet of een smartphone.
En dan moet je nog werken aan de aanmelding van je site of shop bij de zoekmachines die je op de juiste wijze moet doen. Ook niet te onderschatten als je daar weinig tot geen ervaring mee hebt.
Je kunt er zelf mee aan de slag. Of je roept onze hulp in.

DO’s & DON’TS

Wat je zeker moet doen, is je site of shop bouwen voor je klant. Wat je zeker niet moet doen, is je site of shop inrichten voor wat zoekmachines willen. Houd teksten leesbaar voor mensen. Maak de teksten, links en afbeeldingen goed te doorzoeken door zoekmachines. Werk je inhoud regelmatig bij, vul het aan en breid het uit. Denk niet dat je voorlopig geen werk meer aan je site hebt als die eenmaal ‘live’ gaat. Zodra je site klaar is om te presenteren aan de wereld begint het ‘echte werk’ pas.

Een website of webshop is geen sprintje trekken. Het is eerder een Tour de France. Niet de staande mijl in tien seconden. Eerder de 24 uur van Le Mans. Hoe vaker jij je site uitbreidt met nieuwe inhoud, afbeeldingen, interne en externe links en koppelingen naar je sociale media, des te hoger je zult scoren en des te meer traffic je krijgt. De belangrijkste DO is: de aanhouder wint.

INHOUD op de eerste plaats

Als het op de vindbaarheid van websites en webshops aankomt dan draait het eigenlijk alleen maar om één ding: INHOUD. Die moet natuurlijk aantrekkelijk zijn qua aanbod, maar ook qua toon. Bied de helpende hand in plaats van het beter te weten. Schrijf je teksten als tips in plaats van geboden. Geef antwoord op vragen die je klanten kunnen hebben in plaats van ‘nieuws’ aan te bieden waar niemand op zit te wachten. Moeite met correct taalgebruik? Laat je teksten doornemen of schrijven door iemand die er plezier aan beleeft om taalkundig nauwkeurig te werken.

Verversen, aanvullen, uitbreiden daar draait het om. Kom zo geregeld mogelijk met nieuwe kennis, wetenswaardigheden, en tips en trucs. En houd bij al dat werk goed in de gaten dat je verhaallijn boeiend blijft en herkenbaar. Een site of shop is geen roman of novelle. Eerder een vervolgverhaal.

U

VINDBAAR

Zorg dat je aanmelding bij zoekmachines goed is ingesteld. Verwerk de zoektermen waarmee jij wilt dat je gevonden wordt. Voeg regelmatig nieuwe inhoud toe. Interne links zijn prima, maar externe links nog beter.
h

leesbaar

Je site of shop moet zich automatisch aan elk scherm aanpassen. Responsiveness noemen we dat. Gebruik een lettertype dat door elke browser te tonen is. Gebruik een corps met een kleurstelling die gemakkelijk leest.

Z

Veilig

Regel bij je provider dat je domein beveiligd wordt met een veiligheids certificaat. Je site staat dan op een https:// url in plaats van een http:// url. Gegevens van en naar je site gaan dan versleuteld over het net heen en weer.

aantrekkelijk

Bedenk een aantrekkelijke verhaallijn en houd je er aan. Wees consequent en trek je stijl door. Beperk je in de steunkleuren en soorten koppen. Minder is meer. En maak het navigeren gemakkelijk

Share This