+31 - 651 068 949 john@mcrbv.com

KLANTEN VINDEN EN BINDEN

Over de kracht van film zijn we het allemaal wel eens. Voor een overgrote meerderheid heeft de film het boek verdrongen. Alleen als medium. De kracht van onze verbeelding is nog altijd overeind gebleven. Waar je met een boek zelf aan de haal gaat met het plot zo gaat dat met een film ook. Als het goed is. Een goed boek blijft je bij. Omdat de manier waarop de verhaallijn zich ontvouwt jouw verbeelding aanspreekt. Je bouwt als het ware het verhaal na in je hoofd. Daardoor blijft het je langer bij. Een goede film doet precies hetzelfde. Werkt het boek of de film niet zo dan is het waarschijnlijk bedoeld als verstrooiing. Niet elk boek of elke film hoeft een klassieker te zijn. Niks mis met verstrooiing alleen. Ook daarvoor is publiek. En daarmee hebben we gelijk de essentie te pakken van video’s en vlogs.

 

VAN VERSTROOIING NAAR HERKENNING

Van oudsher maakt traditionele reclame gebruik van film in de vorm van TV commercials. TV commercials zijn mini speelfims. In ongeveer een halve minuut of minder beleef je een verhaal. TV commercials zijn kostbaar. Om over de kosten van de zendtijd maar te zwijgen. Om je doelgroep zo goed mogelijk te bereiken moet je veel afweten van kijkerssegmenten en zendtijden, zenders etc. Zendtijd inkopen in de juiste blokken is vakwerk. Nog afgezien van de kosten, is het bijna onmogelijk om zonder enige ervaring of kennis je eigen TV commercials te maken en uit te laten zenden. Reclameblokken op TV hebben last van ‘wegzappen’. TV kijkers proberen om de blokken heen te ‘zappen’. Daarom zijn de uitzendschema’s van de commerciele zenders (RTL4, SBS6 etc.) op elkaar afgestemd.   
Op internet is er echter een doorlopend reclameblok dat 24 uur per dag bekeken wordt door miljoenen kijkers: YouTube. Elk internet nieuwskanaal maakt ervan gebruik door een YouTube film op hun site te plaatsen. Meestal in een kleinere viewer. WIl je die schermgroot zien dan klik je simpelweg. Of je kiest ervoor om de video op YouTube zelf te zien. Ook met een simpele klik. YouTube heeft miljoenen kanalen waar kijkers zich op kunnen abonneren. Achter elk succesvol YouTube kanaal zitten sponsors. Het is een doorlopend reclameblok zonder de irritatie van zichzelf eindeloos herhalende filmpjes.

 

De kracht van herhaling zit in het vervolg

De kans dat youtubers meerdere malen hetzelfde filmpje bekijken, is klein. Dat hoeft ook niet. Om je aandacht vast te houden, vind je de volgende keer een nieuw filmpje. In dezelfde lijn, natuurlijk. De video’s en vlogs op YouTube zijn tegen geringe kosten gemaakt. Uitzenden kost niets. Op internet zit de kracht van de herhaling die leidt naar herkenning in het doorlopend aanbieden van nieuwe verhaaltjes rond hetzelfde thema. Zo leidt verstrooiing tot herkenning.

inhoudelijk juist en Niet te serieus

De allereerste vuistregel voor internetvideo’s is wees niet al te serieus. Bedenk dat de kijkers in eerste instantie op zoek zijn naar verstrooiing. Blijf ver van het format dat een TV commercial gebruikt. Daarin ligt de aanprijzing dik er bovenop. In online video’s zit de boodschap verpakt in het filmverhaal. In sommige gevallen nog subtieler en is er alleen maar sprake van ‘product placement’. Je ziet de producten maar ze worden niet met naam genoemd. En in sommige gevallen wordt er zelfs beweerd dat de video maker niets te maken heeft met de producten die worden getoond. Op zich niet onwaar. De videomaker wordt betaald door YouTube. Die zorgt voor inkomsten door afspraken te maken met adverteerders. Een goed voorbeeld hiervan is ChrisFix. Met MEER DAN 3 MILJOEN volgers maakt deze auto enthousiast ‘nergens reclame voor’. Hij etaleert alleen de producten die zijn voorkeur hebben …

De tweede vuistregel voor internetvideo’s is wees inhoudelijk correct. Internet maakt het mogelijk om in zeer korte tijd informatie te verzamelen en te vergelijken. Zorg dat jij je zaakjes goed voor elkaar hebt. Klopt jouw verhaal van achteren naar voren? Ongeacht of je de lachers op je hand wilt hebben of de ’thrill seekers’. Als er iets niet aan je verhaal klopt dan weten anderen daar raad mee door een aangepaste versie aan te bieden.

Share This