+31 - 651 068 949 john@mcrbv.com

Verkoop stimuleren in de winkel

Meer weten? Kom naar ons vrijdagmiddag spreekuur. Wel eerst vooraf je komst melden graag.

POS materialen zijn posters, banners, displays en nog veel meer die maar één doel hebben: de koopzin stimuleren. Ze omringen de klant in de winkel met prikkels. 70% Van de koopbeslissingen vindt daar plaats. Hun invloed is dus aanzienlijk.

Er zijn enkele basisregels waaraan POS materialen tenminste moeten voldoen. Daarnaast is het vooral je eigen creativiteit die voor het nodige verkoopsucces kunnen zorgen. Met de juiste POS materialen prikkel en bevorder je de kooporientatie en de koopbeslissingen van je klanten.

POS staat voor Point Of Sale

Wees creatief in het bedenken van het soort POS. Bijvoorbeeld een dienblad in de vorm van een voetbalveld waarop je bitterballen serveert tijdens het WK voetballen. Of serveergeultjes van bamboe voor nasiballen om een Aziatische sfeerbeleving te versterken. Vitrinekaartjes waarin je de productfoto niet standaard centreert, maar wat speelser in de hoek met de prijs er apart naast tegen een andere achtergrond. Onderzoek wees uit dat de prijs minder belangrijk werd voor de klant en dat de klant sneller kon beslissen over aankoop.

Winst versus verlies

Wellicht het belangrijkste om toe te passen, is de Winst versus Verlies regel. De meest voorkomende gedachte is namelijk dat het voordeel (winst) voor je klant belangrijker zou zijn dan wat je koper misloopt (verlies). Marktonderzoek heeft echter aangetoond dat het omgekeerde veel beter werkt. Het verlies benadrukken is zelfs twee keer zo effectief. ‘Mis deze aanbieding niet’ werkt daarom twee keer beter dan ‘maak gebruik van deze korting’.

Een lagere prijs communiceer je daarom anders dan je waarschijnlijk veronderstelt. Houd allereerst de tekst kort en geef het een andere kleur dan de cijfers en zorg dat de tekst kleiner is dan de cijfers. En nu komt het: de oude (hogere) prijs moet groter zijn dan de lagere prijs en de oude prijs moet zijn doorgehaald.

Regels die aantoonbaar werken

Vuistregel is dat je klant binnen twee seconden moet kunnen begrijpen wat je vertelt. Uitzondering hierop zijn tafeldisplays voor restaurants, snackbars enzovoorts. Die zijn bij uitstek geschikt om meer tekst te bevatten. 

Afbeeldingen

Afbeeldingen moeten recht voor zijn raap zijn. Dus geen artistieke interpretaties. Gebruik een heldere scherpe foto waarop je product goed te zien is. 

Opvallen

Zorg er voor dat je Point Of Sale materialen opvallen. Door de afmeting, de kleur, het woordgebruik, de typografie (lettersoorten, letterafstand, interlinie etc.) en de plaats. 

Begrijpelijk

De boodschap op je Point Of Sale materialen moet in een oogwenk werken. Geen zinnen gebruiken. In plaats van: Vandaag in de aanbieding, schrijf je liever Dagaanbieding.

Share This