+31 - 651 068 949 john@mcrbv.com
Werkdruk, stress, ‘burnout’. Één pot nat. Of toch niet? Wat wordt met wat bedoeld? Wat is het verschil tussen werkdruk en stress? Wat het verschil tussen stress en burnout?
 

Wat is wat?

Werkdruk is de geestelijke druk die je ondervindt, veroorzaakt door het werk. Stress is geestelijke spanning die gevolgen heeft voor je lichaam. ‘Burnout’ is het gevoel geestelijk opgebrand te zijn.
 

Vooroordelen

Er zijn nogal wat vooroordelen over werkdruk, stress en burnout. Één van de hardnekkigste is die van “Stress is voor de zwakkeren”. Of: “Een echte vent heeft nooit last van stress”. Met name in de (overwegend mannelijke) staalindustrie is dat vooroordeel rijkelijk aanwezig. Wil je een onderzoek (vrijwillige deelname) starten naar werkdruk in zo’n omgeving dan wordt het tijd eerst die vooroordelen aan te pakken.
 

Informatie

Of dat vooroordeel op waarheid berust, valt niet op te maken uit de beroepen die mensen uitoefenden voor ze zich ziek melden als gevolg van klachten die met stress te maken hebben. Wel bekend is dat er elke drieënhalve minuut in een achturige werkdag een medewerker arbeidsongeschikt wordt als gevolg van stress en overspanning. En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland.
Alle beroepen zijn er in vertegenwoordigd. Van onderwijzers, verpleegkundigen, gevangenisbewaarders maar ook conducteurs, machinisten, brandweermensen en militairen tot aan beroepsvliegers toe. De lijst is eindeloos lang. Allemaal ‘watjes’? Of is er iets anders aan de hand? Zeker is dat ook ‘echte kerels’ er last van hebben en dat het juist in de staalindustrie met continu werkroosters een nader onderzoek waard is.
 

Communicatieplan

HR communicatie-marketing-mcrbv-zeistWij krijgen de opdracht om met een praktisch en snel uitvoerbaar communicatieplan te komen. Primaire doelstelling is het geaccepteerd krijgen van informatie over de problematiek en het vrijwillige onderzoek naar werkdruk en de resultaten die daaruit komen.
Informatie over Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning bundelen wij tot BRAVO en geven wij een eigen logo. De inhoudelijke informatie vertalen wij naar twee kranten (eentje voor en eentje na het onderzoek), informatiebijeenkomsten bij de start van de interne campagne, 16 verschillende posters die achter elkaar worden verspreid, artikelen voor het personeelsblad, informatiebladen voor managers en chefs en …. een kwartetspel. Alle medewerkers krijgen een kwartetspel toegestuurd op het huisadres en de spellen liggen ook op tal van plaatsen in de fabriek bij pauzeruimtes en in de bedrijfsrestaurants. Het beeldmateriaal voor de campagne krijgen wij bijeen door mannen (en vrouwen) van staal als fotomodellen op te laten treden op hun eigen werkplek.
 

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

De campagne scoort een 8,9 in het medewerkerstevredenheidsonderzoek dat halfjaar. De hoogste score sinds het eerste tevredenheidsonderzoek. Aan het vrijwillige werkdrukonderzoek doet meer dan 95% mee.

Share This