FOTOGRAFIE VERDIEPT INHOUD DOOR VERBEELDING
“Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Wie kent het gezegde niet? Het is jammer genoeg niet waar. Ten eerste omdat je die tekst nodig hebt om die gedachte over te brengen. En ten tweede omdat beeld helemaal niets ‘zegt’. Als tekst (of content) taal is, dan is beeld expressie. Als je aan het zenden slaat dan is beeld de mime speler en tekst het orakel. Als je aan het ontvangen bent, dan is beeld kijken en tekst is luisteren. Fotografie is weliswaar beeld maar dan anders.
FOTOGRAFIE IS BEELD met beperkingen
Illustreren is beeld in optima forma. Fotografie bevindt zich aan de andere kant van het spectrum. Met illustreren, zijn de mogelijkheden onbegrensd. In theorie kun je alles wat je maar bedenkt, wanneer je dat bedenkt, met illustreren tastbaar, zichtbaar en voelbaar maken. In vergelijking met illustreren, heeft fotografie één groot wezenlijk verschil. De factor tijd. En juist die factor is één van de pilaren waar fotografie op steunt.
Wil je opzettelijk tegengas geven dan betoog je dat je zoveel kunt manipuleren als je wilt. Met belichting, brandpunt, diafragma, sluitertijd, hoek, lens, opslagformaat en zeker niet als laatste met Photoshop. Dan nog is het object de ene (milli-)seconde ervoor en erna niet hetzelfde.
Waar je met illustreren of computer graphics exact dat beeld kunt maken dat je hebben wilt, zo zul je met fotografie genoegen moeten nemen met wat er het dichtst in de buurt komt. In de meeste gevallen na een eindeloos lijkende zoektocht.
FOTOGRAFIE DIE TOT ONZE VERBEELDING WERKT
Het is juist die beperking die tegelijkertijd ook de kracht is van fotografie. Omdat je met fotografie niet alles in beeld kunt krijgen wat je met illustreren wel kunt bereiken. Daardoor laat het fotografisch vastgelegde beeld altijd net iets meer aan het voorstellingsvermogen over. En daar zit hem nou net de kneep. De juiste foto verdiept de inhoud van je tekst. Het geeft de lezer de gelegenheid een eigen invulling aan het beeld te geven. Net zoals iedere lezer je tekst net even iets anders opvat en doorvertelt, zo interpreteert iedereen dezelfde foto ook net iets anders. Zo lang de grote lijnen, de kernboodschap(pen), overeind blijft(ven), ben je geslaagd.
Niets zo vervelend als een foto van een kampeerder die aan het einde van de dag op handen en voeten een tent inkruipt die op een heuveltop staat naast een appelboom, waaronder te lezen valt: “Ik zoek mijn slaapplek op in mijn tent op de heuvel naast de appelboom”. Veel aantrekkelijker is als eronder staat: “Die avond gebeurde wat ik nooit had zien aankomen”. Het beeld en het bijschrift laten ruimte over voor eigen interpretatie. Het spreekt onze verbeelding aan. De inhoud gaat voor ons ‘leven’.
Is fooi nog van deze tijd?
ZELF DOEN IS ‘HOT’
Als iets ‘hot ‘is, is dat op zichzelf een prima reden om het niet te doen. Blijf liever dicht bij je eigen identiteit in plaats van die geweld aan te doen om erbij te horen. Door de enorme populariteit van social media is zelfgenomen fotografie opeens helemaal je van het. Zelfgeschoten kiekjes en snapshots met een GoPro of een mobieltje lijken misschien wel ‘cool’, maar passen ze wel bij wat jij wilt uitstralen? Wat op een tijdlijn van een twintigjarige duizenden likes oplevert, zou op jouw website of in jouw webshop wel eens heel andere reacties kunnen opleveren. Ons advies voor zelf doen: niet doen. Tenzij je zeker weet dat je HET BEELD in handen hebt dat je meer klanten en sales oplevert.
BEELDMANIPULATIE
PhotoShop doet wonderen. Weten we alles van. Verzin het maar en het lukt vast wel met PhotoShop. De huid opstrakken? Iets korter neusje? Weg met die grijze haren? Omdat het kan wil nog niet zeggen dat jij er iets mee kunt. Voorkom dat beeldmanipulatie doel op zichzelf wordt. Beperk wat je aan wilt passen tot zaken die een duidelijk doel dienen en die niet in strijd zijn met of afwijken van je concept en content.
Gebruik beeldmanipulatie doelbewust om de inhoud van je boodschappen te verdiepen, waar jij voor staat extra onder de aandacht te krijgen en waar mogelijk een blijvende gedachte achter te laten.
Hoe fotografie helpt inhoud te laten ‘leven’
INTERPRETATIE
Welke boodschap heeft fotografie nodig? Schrijf de kernboodschap op. Zoek vervolgens fotografie die past bij de termen die je hebt gebruikt. Laat vervolgens de meest voor de hand liggende weg.
SPANNING
VIEWPORT
Hoe word jij gezien? Hoe komt jouw aanbod over? Zoek aanknopingspunten in hoe klanten jouw merk, product of dienst beleven. Gebruik fotografie die dat goed uit de verf laat komen.
STEUNKLEUR
Heb je een huisstijl? Dan heb je vast een steunkleur. Maak een moodboard waarbij je steunkleur centraal staat. Zoek er kleuren bij die ‘matchen’. Zoek fotografie die binnen dat kleurenpalet past.