+31 - 651 068 949 john@mcrbv.com

VAN HAND TOT HAND & MOND TOT MOND

Direct marketing is precies wat het zegt: jij als zender stuurt een boodschap direct naar een ontvanger. Voor direct marketing heb je een persoonlijk adres voor elk van de ontvangers nodig. Viral marketing is het plaatsen van een (commerciële) boodschap op een sociaal medium, zoals facebook ,twitter enzovoorts. Voor viral marketing moet je lid zijn van een sociaal medium.

 

MOND TOT MOND RECLAME

Met direct en viral marketing stuur je aan op mond tot mond reclame. Je wilt dat de ontvanger jouw boodschap doorgeeft aan een bekende. Maar wanneer zijn klanten bereid om hun kennis te delen met anderen?
Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen bewust anderen op een stukje kennis wijzen wanneer zij daardoor in een positief daglicht komen bij de ander.  Een ‘like’, ‘kudo’s geven’, je abonneren op een youtubekanaal, reviews schrijven en commentaar leveren zegt iets over degene die ‘liked’, ‘kudo’s’ geeft, abonnee is of een gebruikerservaring schrijft of commentaar geeft.
Op social media doen mensen dat alleen als ze ten eerste vaardig zijn om de juiste knop te gebruiken en nog belangrijker als zij het medium waar jouw boodschap staat nodig hebben om door te geven. Anders gezegd: als de lezer of kijker jouw boodschap ook zonder het medium dat je gebruikt door kan geven dan gebeurt dat vaker. Een mogelijke uitleg daarvoor kan zijn, dat die doorgevers het belangrijk vinden dat het lijkt alsof het stukje kennis in dat geval van henzelf afkomstig is.

 

EEN TRAKTATIE DIE NIETS KOST

Samengevat: Klanten geven boodschappen door aan anderen als het doorgeven iets over hun zegt. Als het hen helpt om door de ander gezien te worden zoals ze gezien willen worden.
Direct en viral marketing werkt als jouw boodschap bij de ontvanger overkomt als een traktatie die hen niks kost en die zij gemakkelijk kunnen kopiëren en hen een goed gevoel geeft als zij die doorgeven aan een ander. Voorbeelden zijn: een stukje kennis dat indruist tegen wat algemeen wordt verondersteld. Nieuws. Een tijdelijke extra korting die zij mogen verspreiden onder anderen. Een hilarisch moment dat positief overkomt. Een emotionele boodschap die iets positiefs zegt over degene die het er mee eens is of ondersteunt. Er zijn legio voorbeelden te bedenken. Wat zij gemeen hebben, is de uitstraling voor de doorgever.
Voordat je jouw boodschap schrijft, vraag je zelf daarom eerst af of die de ontvangers in een positief daglicht zet als zij het doorgeven aan een ander. Heb je een nieuwsbrief? Licht je daarmee je klanten in over de aanbiedingen van de komende periode? Voeg er dan een extra korting aan toe die erg verleidelijk is en verbindt het aan het samen opgeven van een bestelling of het aanbrengen van een nieuwe klant. Vertel de volgende keer in je nieuwsbrief hoeveel korting extra dat de doorgevers opleverde en herhaal de aanbieding. Of stel een andere actie samen waarmee de ontvanger een ander kan trakteren zonder dat het henzelf iets kost en een goed gevoel geeft als zij die met anderen delen.

medium bepaalt vorm boodschap

Ontwikkel voor elk medium dat je wilt gebruiken (e-mail. facebook, twitter, instagram etc.) een aparte vorm waarin je de boodschap giet. Elk medium kent immers zijn eigen regels en mogelijkheden.

Maak actie mogelijk

Behalve mond tot mond wil je van hand tot hand gaan. Met alleen de boodschap doorgeven ben je er nog niet. Zorg voor een duidelijke actiemogelijkheid. Dat kan een landingspagina zijn op je website. Maar net zo goed een korting bij de kassa.

Share This