+31 - 651 068 949 john@mcrbv.com

VERBETER DOOR ANALYSE EN OPTIMALISATIE

Wij hebben allemaal een aangeboren zelflerend vermogen. Het stelt ons in staat om te leren van de effecten van ons gedrag, onszelf aan te passen aan veranderingen en om te gaan met onze emoties. Ons zelflerend vermogen is deel van ons groeiproces. Dezelfde techniek kunnen wij gebruiken in de marketing. Dat noemen we dan: analyse en optimalisatie. Analyse en optimalisatie stelt ons in staat te leren van het effect van onze marketingacties.

 

BEWUST AANSTUREN OP GROEI

Waarom zou je gebruik maken van je zelflerend vermogen? In de marketing gebruik je het om een betere versie te kunnen ontwikkelen. Van je website omdat je nog niet genoeg verkeer op je site krijgt. Of van je webshop omdat nog te vaak bestellingen voortijdig worden afgebroken. Of omdat je meer reacties wilt ontvangen op je nieuwsbrieven, e-mails of direct mail. In alle gevallen is er sprake van een groei die je nastreeft.

 

Vinger aan de pols

Voordat je kunt beginnen aan analyse heb je een vertrekpunt nodig. We noemen dat de nullijn. Het is het punt dat je wilt verbeteren. WIl je meer traffic op je site? Dan zou je nullijn het gemiddelde aantal bezoeken per dag, week of maand kunnen zijn over de afgelopen periode. Vervolgens stel je een doel voor jezelf. Welk gemiddeld aantal bezoeken streef je naar? Wat is er voor nodig om dat aantal te halen? De verbeteringen noemen wij de optimalisatie. Je meet het resultaat. Lukt het zo? Of moet je bijsturen om de groei te krijgen die je nastreeft?

 

Zoeken naar jouw balans

Analyse en optimalistie toepassen, is niet zuiver een cijfermatige bezigheid. Er komt zeker veel rekenwerk aan te pas. Toch zullen de cijfers waarmee je werkt niet het resultaat opleveren waar je naar op zoek bent. Hoe creatief je bent in het bedenken van oplossingen legt veel meer gewicht in de schaal. Kun jij met verbeteringen op de proppen komen die zowel de investering die nodig is als het resultaat die ze opleveren in balans houdt? Hoe krapper je speelruimte des te creatiever je aanpak zal moeten zijn. Houd je de focus op het rendement dat je beoogt? Analyse en optimalisatie is op een structurele manier zoeken naar een balans tussen wat het je kost om jezelf te verbeteren en de opbrengsten van die verbeteringen.

Een begin maken met analyse en optimalisatie

Je kunt direct aan de slag met analyse en optimalisatie van je website of webshop door een Google account aan te maken. Of je legt een spreadsheet aan waarin je het aantal klantbezoeken en -contacten aan je winkel en het aantal geslaagde verkopen bijhoudt. Of je nu online of offline aan de slag gaat, de systematiek blijft hetzelfde. Je stelt een vertrekpunt vast, formuleert een hoger doel en bedenkt en past manieren toe om dat te bereiken. Gaandeweg weeg je de inspanning en het resultaat tegen elkaar af en beslist of je op dezelfde weg doorgaat of met iets nieuws op de proppen moet komen.

GEBRUIK MAKEN VAN JE ZELFLEREND VERMOGEN

Als je meer klanten wilt en meer sales, begint dat met concrete en vooral haalbare doelen stellen. Neem de tijd om dat goed door te denken. Vraag jezelf af wat jij bereid bent te doen om dat te bereiken. Blijf je liever in je ‘comfort zone’? Begin er dan niet aan. Ben je bereid nieuwe zaken te proberen en nieuwe dingen te leren? Ga er dan voor. Vertrouw daarbij op je zelflerend vermogen. Gebruik je zakelijke instinct en je kennis van je vak en de bijdragen van mensen die je waardeert. Ga ermee aan de slag en laat je niet van de wijs brengen door tegenslag. Dat hoort bij groei. 

Share This